Katalonski separatisti se dogovorili da ponovo izaberu Pućdemona

Vodeće katalonske separatističke partije složile su se da ponovo izaberu Karlesa Pućdemona za predsednika tog regiona, izjavili su njihovi predstavnici.

Pućdemona koji je u Briselu od kada su ga centralne španske vlasti smenile zbog pokušaja da otcepi Kataloniju od Španije, očekuje hapšenje čim se vrati u zemlju.

Portparol Pućdemonovog pokreta Zajedno za Kataloniju rekao je da je on sinoć u Briselu dobio podršku secesionističke Republikanske levice Katalonije (ERC) bivšeg potpredsednika Vlade Oriola Žunkerasa.

Portparol ERC-a takođe je potvrdio da je postignut dogovor, i dodao da će Pućdemon ponuditi da govori preko video-linka pred regionalnim parlamentom ovog meseca, ili će član njegove stranke pročitati njegov govor. Kandidati za rukovodstvo regiona su obavezni da održe govor pre glasanja.

Španski premijer Marijano Rahoj smenio je Pućdemona i njegovu vladu pošto je regionalni parlament u oktobru glasao za proglašenje nezavisnosti Katalonije. Međutim, secesionističke partije, uključujući i Pućdemonovu, osvojile su većinu na regionalnim izborima u decembru.

Pućdemon je otišao u Belgiju da bi izbegao pritvor tokom istrage pod optužbom za pobunu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike