Kancelar: Austrija prolazi kroz drugi talas korona virusa

Foto: Beta / AP

Austrija je ušla u „drugi talas“ infekcije korona virusom, rekao je danas kancelar Sebastijan Kurc, u trenutku kada broj poztivnih na virus u zemlji ne prestaje da raste.

Od petka do subote zabeleženo je 870 novih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih više od pola u glavnom gradu Beču. Austrija, koja ima devet miliona stanovnika, zabeležila je od početka pandemije 33.000 zaraženih i 750 umrlih.

„Nalazimo se na početku drugog talasa (zaraze)“, rekao je Sebastijan Kurc u saopštenju upozoravajući da će uskoro zemlja preći 1.000 novih slučajeva infekcije dnevno.

On je pozvao stanovništvo da strogo poštuje mere za suzbijanje virusa i da maksimalno smanji kontakte.

Austrijska vlada u petak je objavila pooštravanje mera koje se odnose na nošenje maski i javna okupljanja u nastojanju da poravna krivu zaraze.

Od ponedeljka maske koje su već bile obavezne u supermarketima i u javnom saobraćaju, sada će biti takođe obavezne u svim prodavnicama i svim javnim zgradama.

Kurc je upozorio da ukoliko broj slučajeva zaraze nastvi da raste ne isključuje dodatne restriktivne mere ali je izrazio nadu da će se izbeći drugo potpuno zatvaranje.

(Novi magazin)

Napišite komentar