Kanada se priprema za ilegalnu migraciju iz SAD

Kako navodi Rojters, slanje poslanika koji govori španski deo je nastojanja kanadske vlade da predupredi talas ilegalne migracije iz SAD poput onog iz prošle godine, kada su Amerikanci okončali status privremeno zaštićenih migranata za oko 50.000 državljana Haitija, koji im je dodeljen nakon razornog zemljotresa 2010. godine.

Mnogi Haićani su tada zatražili azil u Kanadi, očekujući da će lako dobiti taj status, što se ispostavilo kao dezinformacija.

Oko 200.000 Salvadoraca dobilo je zaštićeni status u SAD nakon zemljotresa iz 2001. godine.

Američka administracija je u ponedeljak saopštila da taj privremeni status ističe u septembru 2019. godine.

Kanada je "pripremljena" za mogući priliv azilanata, ali ga ne očekuje, izjavio je Hurš Džasval, portparol ministra za imigracije i izbeglice Ahmeda Husena.

To ministarstvo je i ranije slalo Rodrigesa u SAD kako bi "razvejao" dezinformacije o dobijanju azila u Kanadi.

Nedavno je i sam ministar Husen boravio u Mineapolisu, gde živi najbrojnija grupa Somalaca na američkom tlu.

Rojters podseća da je prošle godine 18.000 azilanata ilegalno prešlo granicu iz SAD u Kanadu. Haićani su većinom tražili da odu u Kvebek.

Oni granicu prelaze ilegalno jer, prema američko-kanadskom sporazumu, ako podnesu zahtev za azil na zvaničnom graničnom prelazu, biće vraćeni u SAD.

U prvih devet meseci 2017. godine oko 500 Salvadoraca zatražilo je izbeglički status u Kanadi, što je više nego dvaput više nego u toku cele 2016.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike