Junker: Sutra počinjemo rad na merama za zaštitu od sankcija SAD

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je će Komis‡ija sutra početi da radi na konkretnim merama koje bi zaštitile evropske kompanije od američkih sankcija Iranu.

Junker je danas na konferenciji za novinare na kraju samita Evropska unija-Zapadni Balkan rekao da će sutra početi rad na dopuni takozvane uredbe ili statuta o blokiranju kako bi bila dopunjena sankcijama SAD Iranu.

„Kao Evropska komisija imamo dužnost da zaštitimo evropske kompanije. Potrebno je da delujemo i zato pokrećemo proces da aktiviramo statut o blokiranju iz 1996. Uradićemo to suta ujutro u 10.30“, rekao je Junker.

On je rekao da je cilj da mera bude gotova pre nego što počnu sankcije 6. avgusta.

Odredba o blokiranju bi se zabranila kompanijama iz EU da se povinuju sankcijama SAD i zaštitila bi ih od kazni stranih zemalja.

Mera je osmišljena 1996. kao pretnja administracije Bila Klintona zbog Kube, posle čega je Vašington odustao od pritiska. Pitanje je, međutim, kako bi se sprovodila s obzirom na moć finansijskog sistema SAD i prisustva evropskih kompanija u SAD.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kritikovao je SAD kao nepouzdanog prijatelja pošto je juče rekao „kome su potrebni neprijatelji, kad ima takve prijatelje“ misleći na SAD.

Tusk je na konferenciji za novinare, na pitanje kako da sada EU pokušava da održi sporazum s nepredvidivim Iranom, nasuprot SAD, odgovorio da „nije problem kada je nepredvidljiv protivnik, već kada je vaš najbliži prijatelj nepredvidljiv“.

„Kad je reč o iranskom nuklearnom sporazumu, jednoglasno smo se dogovorili da će EU ostati u sporazumu sve dok mu je Iran potpuno privržen. Pored toga Komisiji je dato zeleno svetlo da bude spremna da deluje kad kod su u pitanju evropski interesi“, rekao je Tusk.

On je rekao da EU nema iluzije i visoka očekivanja od Irana, ali da ima najviša očekivanja od Vašingtona.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike