Junker: Političke svađe mogu štetiti rumunskom predsedavanju EU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas upozorio Rumuniju da bi žestoki unutrašnjepolitički sukobi mogli da zasene njeno predsedavanje Evropskom unijom.

Junker je naveo da su Rumuniji potrebni „atmosfera i duh konsenzusa“ jer „besmislene polemike mogu izazvati brojne probleme na unutrašnjem i spoljnom planu“.

Prema njegovim rečima, zemlja koja predsedava EU treba da „priguši ili skloni u stranu unutrašnje političke probleme“. „Rumunija ne treba da stvara senku izvozeći unutrašnje probleme u Evropu“, izjavio je Junker.

Predsednik EK je nešto kasnije rekao da je dobio uveravanja da „unutrašnji problemi“ neće praviti probleme rumunskom predsedavanju, nakon sastanka s predsednikom Rumunije Klausom Johanisom i premijerkom Vjorikom Dančilom.

Dančila je pokušala da ubedi Junkera da je Rumunija posvećena EU uprkos zabrinutosti zbog slabljenja vladavine prava i sporne reforme pravosuđa.

„Mi, zajedno s Komisijom, treba da damo građanima odgovore koji će im pokazati da je proevropski put jedini put“, navela je ona.

Predsednik Johanis je rekao da se u Rumuniji „ne može pregovarati o vladavini prava“.

On je naveo da će sukobljeni rumunski zvaničnici naći „zajednički jezik“ tokom presedavanja i da „svi razumeju“ da unutrašnja politika ne treba da ima uticaja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike