Junker o Bregzitu: Prvo rešiti pitanja iz prošlosti

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da mnoga pitanja moraju da budu rešena tokom pregovora o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije, pre nego što dođe do razgovora o novoj vezi sa Londonom.

Treća runda pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva počela je u ponedeljak u Briselu, a Junker je potvrdio navode da je vlada britanske premijerke Tereze Mej previše spora kada je u pitanju odmicanje od samog početka pregovora.

Junker je rekao da ključna pitanja moraju biti rešena pre nego što obe strane počnu izgradnju novih trgovinskih i političkih odnosa.

Predsednik Evropske komisije je rekao da nije moguće „mešati stvari“ i istakao da je najpre potrebno „rešiti prošlost pre zamišljanja budućnosti“.

Nova runda pregovora, koja se završava u četvrtak, počela je u sedištu Evropske komisije sastankom britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i pregovarača EU Mišela Barnijea.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je britanska premijerka 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike