Jubilej Islamske revolucije, parada i paljenje zastava

Današnji datum smatra se danom pobede u Islamskoj revoluciji 1979. godine.

Veliki broj ljudi, uprkos lošem vremenu, izašao je na ulice Teherana. Najveća gužva bila je u centralnom delu grada, gde su građani mahali iranskim zastavama i skandirali "smrt Americi".

Okupljeni su uzvikivali "Smrt Izraelu" i "Smrt Britaniji", a palili su i američke i izraelske zastave.

Iranska državna televizija tvrdi da su milioni ljudi učestvovali u proslavama širom zemlje. Tokom obeležavanja jubileja emitovani su arhivski snimci dana pobune i puštane su revolucionarne pesme.

"Naš narod suočavaće se sa teškoćama u budućnosti, ali ako budemo pomagali jedni druge lakše ćemo prevazići probleme. Situacija u Americi gora je nego što se pretpostavlja, dok su uslovi u našem regionu mnogo bolji nego što Amerkanci misle. Iran je na visokom, važnom mestu u bliskoistočnom regionu i prebrodićemo teškoće", poručio je predsednik Hasan Rohani.

Trijumf šiitskog vođe 

Nakon više dana uličnih borbi, iranska vojska je 11. februara 1979. odstupila i dopustila revolucionarima da zauzmu zemlju. Vlada šaha Mohameda Reze Pahlavija, koju su podržavale SAD, podnela je ostavku i tako je nastala Islamska Republika.

Inače, Mohamed Reza Pahlavi je više od 37 godina vladao Iranom i u zemlju je uveo zapadnjački stil života.

Šah je pokrenuo "belu revoluciju", koja je uključivala reforme obrazovnog sistema, opismenjavanje stanovništva, agrarne reforme ali i značajan napredak u domenu ženskih prava i sloboda.

Povezanost s američkim kapitalom, preterano bogaćenje i odvlačenje bogatstva iz zemlje, nedemokratski režim vlasti i nasilno gušenje opozicije izazvali su otpor naroda pod vođstvom verskih vođa muslimana šiita.

Nezadovoljne mase, predvođene ajatolahom Homeinijem, sprovele su revoluciju protiv šaha i dinastije Pahlavi, pa je on pod sveopštim pritiskom 1979. godine napustio zemlju i otišao u izbeglištvo.

Ovogodišnje obeležavanje dana pobede Islamske revolucije se održava u uslovima kada rastu tenzije u odnosima Irana sa Sjedinjenim Državama, i kada se zvanični Teheran bori sa efektima teških američkih ekonomskih sankcija koje su ponovo uvedene u novembru prošle godine, podseća AP.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike