Još jedna žrtva eksplozije u Leverkuzenu – uzrok nesreće nepoznat, traga se za nestalima

Policija u Leverkuzenu, gde se juče dogodila eksplozija u fabrici hemikalija, saopštila je da se petoro povređenih nalazi na intenzivnoj nezi, prenosi agencija DPA.

"Potraga za nestalima je pod velikim pritiskom. Nažalost, jenjava nada da ćemo ih pronaći žive", navodi se u saopštenju Larsa Fridriha, direktora "Hemparka", industrijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.

Eksplozija, koja se osetila na seizmološkoj stanici udaljenoj 40 kilometara, donela je oblak gustog dima nad Leverkuzenom.

Gradonačelnik Leverkuzena Uve Rihrat rekao je da je to "tragičan dan" za grad, dodajući da je osetio udarni talas od eksplozije.

Stanovnici u delovima grada u blizini fabrike pozvani su da zatvore prozore i vrata i da ne jedu proizvode koji rastu u njihovim baštama.

Dečja igrališta su zatvorena, jer su vlasti postavile stanice za nadzor vazduha, iako je saopšteno da su izmerene toksične materije ostale u "zelenoj zoni".

Upozorenja su, takođe, izdata u Dortmundu, udaljenom 60 kilometara, gde su vatrogasne službe saopštile da se "ne mogu isključiti zdravstveni efekti" i pozvale stanovnike da drže zatvorene prozore i vrata.

Nejasan uzrok eksplozije

Precizan uzrok eksplozije – koja se dogodila u postrojenju za odlaganje otpada u Birigu, kojim upravlja kompanija "Kurenta" – 0u 9.30 po lokalnom vremenu, ostao je nejasan, a vlasti nisu uspele da identifikuju bilo kakve hemikalije ispuštene u vazduh.

Vatrogasci su satima gasili vatru.

Policija Leverkuzena rasporedila je veliki broj policajaca. Zatvorili su obližnji auto-put i pozvali stanovnike da ulice ostave slobodne za hitne službe.

Saopšteno je da su lokalni stanovnici uznemireni zbog mogućnosti otrovnih isparenja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар