Jemenski Huti nude primirje

Američka odluka o slanju snaga u Arabiju oblazložena je time da će se one koncentrisati na vazdušnu odbranu i odbranu od raketnih napada. Saopštena je posle zasedanja Nacionalnog komtieta za bezbednost. Ipak, nije poznato kada će snage biti raspoređene niti koliko će biti vojnika.

"Razgovarali smo o mogućnostima da se spreči agresivno ponašanje Irana. Kao što smo videli, iranski režim vodi kampanju da destabilizuje Bliski istok", rekao je Mark Esper, američki sekretar za odbranu.

Za šefa saudijske diplomatije nema dileme o tome čijim su oružjem gađana postrojenja.

Adel Ej Džubeir, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije kaže da je preliminarna istraga potvrdila da je to iransko oružje.

"Zatražili smo od Ujedinjenih nacija da pošalju stručnjake koji će daprineti istrazi. Sigurni smo da napad nije bio iz Jemena i to će istraga i pokazati. Ako se ispostavi da je Teheran odgovoran to će dovesti do totalnog rata. Verujemo da svet ima odgovornost da osigura bezbednost i sigurnost regiona i odvrati Iran od agresivnog ponašanja", rekao je Adel Ej Džubeir.

Prema njegovim rečima, pozicija Irana je da pokušava da podeli svet, ali u tome ne uspeva. 

Jemenski Huti, koji su preuzeli odgovornost na iznenađenje celog sveta ponudili su primirje, što je svetske organizacija pozdravila.

"Zaustavićemo napade dronovima i balističkim projektilima na teritoriju Saudijske Arabije i očekujemo da druga strana obustavi napade na ciljeve u Jemenu. Nastavak rata nikome nije u interesu", Mahdi El Mashat, politički predstavnik Huta.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Jemen Martin Grifits naglašava važnost – da se iskoristi ova šansa koju nude Huti i krene napred uz sve neophodne korake kako bi se smanjilo nasilje, nagomilavanje vojske i retorika koja ne pomaže.

Zbog napada na postrojenja prepolovljena je mogućnost Arabije da prerađuje naftu i došlo je do najvećeg skoka cene nafte u poslednjih 30 godina. Vlasti u Rijadu uveravaju da će do kraja septembra normalizovati proizvodnju crnog zlata.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike