Izveštaj o pucnjavi u školi u Teksasu: Loše odluke policije

Preliminarni izveštaj je prvobitno dostavljen porodicama žrtava, a u njemu se detaljno opisuje "sveukupni nemaran pristup" policije na mestu događaja, prenosi Bi-Bi-Si.

Navodi se da je policija čekala više od sat vremena ispred učionica pre nego što je ušla u njih.

Odbor veruje da je izveštaj od gotovo 80 stranica dosad najcelovitiji prikaz onoga što se dogodilo tokom i posle napada i u njemu je iznet zaključak da se škola nije adekvatno pripremila za mogućnost da u nju uđe naoružani napadač, te da nije poštovala sigurnosne procedure.

Zbog nesprovođenja bezbednosnih mera napadač je verovatno ubio većinu svojih žrtava pre nego što je iko ko je mogao da ih zaštiti stigao u zgradu, stoji u izveštaju.

"Od otprilike 142 metka koje je napadač ispalio unutar zgrade, gotovo je sigurno da je više od 100 ispucao pre nego što je prvi policajac ušao", navodi se u izveštaju-

Na dan masakra, 24. maja ove godine, u školi je bilo 376 službenika raznih bezbednosnih agencija, a osamnaestogodišnji napadač ubio je 19 dece i dvoje učitelja.

Video koji je prošle nedelje objavljen na ‘Ostin ameriken-stejtsmen’ pokazuje kako se policija skrivala u hodniku 77 minuta pre nego što je ušla u dve spojene učionice i razmenila vatru sa napadačem.

Vlasti su u maju saopštile da su izbezumljena deca u učionicama zvala policiju najmanje šest puta dok su policajci čekali u hodniku, navodi Bi-Bi-Si.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike