Izveštaj EK: Dijalog sa Prištinom i reforme i dalje ključni za napredak Srbije

Srbija na putu ka EU treba da produbi angažovanje u dijalogu sa Prištinom i sprovede postignute sporazume, da poboljša regionalne odnose i očuva stabilnost, ali i da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u oblasti slobode izražavanja, jačanju nezavisnog pravosudja i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To se navodi u novom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama koji će biti objavljen 17. aprila, objavio je Radio Slobodna Evropa koji je imao uvid u dokument.

U izveštaju se navodi da će tempo pristupnih pregovora Brisela i Beograda nastaviti da zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji i od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

U ovogodišnjem Paketu proširenja se navodi i da EU niti želi, niti može da uvozi bilateralne sporove, koji zahtevaju hitno rešenje. Stoga se podvlači neophodost hitnog napretka u procesu dijaloga Beograda i Prištine koji bi se trebalo okončati pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

Ponovo se naglašava da su bilateralni sporovi i dalje među glavnim preprekama u procesu evrointegracija i da u prethodnom periodu nije postignut ni jedan rezutat u rešavanju otvorenih pitanja među susedima.

Kada je reč o vladavini prava, u izveštaju se navodi da je bilo nekog napretka, ali se od Srbije traži da ojača napore i pokaže konkretne rezultate, naročito u smislu „stvaranja i omogućavanja klime“ za slobodu izražavanja, u jačanju i efikasnosti nezavisnog sudskog sistema, kao i postizanju održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kako prenosi RSE, u nacrtu Paketa o proširenju se ocenjuje da neuralgične tačke u svim zemljama Zapadnog Balkana ostaju one koje su vezane za vladavinu prava, organizovani kriminal i korupciju, kao i da je javna uprava i dalje slaba, a malo ili nimalo napretka je zabeleženo i na polju slobode izražavanja.

U nacrtu Paketa proširenja u kojem se procenjuje stanje u svim zemljama koje nastoje da se pridruže EU, Albanija ; će dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora a ista preporuka će biti ponovljena za Makedoniju. 

Za Crnu Goru se ocenjuje da je puno toga na papiru, a ništa u praksi. 

Za BiH i Kosovo se ocenjuje da su u prethodnoj godini obeležili usporavanje u reformskom procesu.

Od Kosova se, pored ostalog, traži i da ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom i da sprovede sve postignute sporazume, naročito sporazum koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Od Prištine se očekuje i da ubrza primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agendu evropskih reformi. 

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike