Izraelski poslanici posetili Brdo hrama posle dve godine zabrane

Dvoje izraelskih poslanika desničara posetilo je danas Brdo hrama u Jerusalimu, što je prva takva poseta članova izraelskog parlamenta od 2015. godine, kada ih je premijer Benjamin Netanjahu zabranio.

Poseta Jehude Glika iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Šuli Moalem-Rafaeli iz ultradesne partije Jevrejski dom usledila je u okviru jednodnevne probe u svrhu procene uticaja prisustva poslanika na situaciju na terenu, navode izraelski mediji.

Iako članovi svih partija mogu da posete sveto mesto, poslanici iz Ujedinjene arapske liste su rekli da oni neće ići. Poslanik Ahmed Tibi je najavio da će arapski poslanici posetiti to svetilište koje oni zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište) kada oni žele, a „ne kada Netanjahu odluči“.

Glik je posle posete rekao da je Brdo hrama izvor njegovog života i da se pomolio za svoju porodicu, za snagu Netanjahua i mir na Bliskom istoku. Na pitanje da li bi se ta poseta mogla smatrati provokacijom, on je odgovorio da ko god poseti to mesto s dobrim namerama doprinosi miru u svetu.

Poseta Brdu hrama, nazvanog tako jer su se na njemu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, zabranjena je zbog straha od izazivanja napetosti. To mesto, sveto i za muslimane, na kome se sada nalaze džamije Al Aksa i Kupola na steni bilo je u središtu nedavnih tenzija pošto je Izrael postavio, ali i brzo uklonio detektore za metal na ulazima posle ubistva dvojice izraelskih policajaca, navodi agencija Asošiejted pres.

Uzvišenim utočištem upravljaju muslimani, a Izrael je zadužen za bezbednost. Jevreji mogu da posećuju to svetilište, ali ne i da se tamo mole.To je najsvetije mesto u judaizmu, a treće po značaju u islamu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike