Izraelski avioni gađali skladište na aerodromu Damask

Rakete koje su ispalili izraelski borbeni avioni pogodile su kasno sinoć skladište na Međunarodnom aerodromu Damask, pričinivši štetu, a žrtava nije bilo, izjavio je jedan sirijski vojni zvaničnik.

Izjavu neimenovanog zvaničnika koji je rekao da je izraelski avion koji je doleteo sa juga ispalio nakoliko raketa na područja pored Damaska oko 45 minuta pre ponoći, preneli su sirijski državni mediji.

On je rekao i da su sirijske jedinice protivvazdušne odbrane oborile većinu raketa, ali nije obelodanio koje su bile te druge mete.

Televizija libanskog Hezbolaha Al Manar je javila da je napad bio širi nego obično i da su ciljana područja od istočnog predgrađa Damaska Dmeir do Kisve južno od sirijskog glavnog grada pa sve do sela Dimas na zapadu kraj libanske granice.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je rekla da je gađano područje kraj aerodroma te područje Kisva gde su pozicije i skladišta iranskih i snaga Hezbolaha koje se bore na strani sirijske vlade u građanskom ratu u Siriji.

Izrael nije odmah ništa komentarisao jer inače retko komentariše takve napade. Veruje se da je ta zemlja izvela niz napada iz vazduha u Siriji, uglavnom gađajući iranske i snage Hezbolaha.

Ovaj najnovji napad je prvi od napada na područje blizu Damaska na Božić. Tada je izraelski avion leteo nisko nad Libanom i ispalio rakete na područja pored Damaska pogodivši skladište oružja i ranivši tri vojnika.U petak popodne čulo se da dronovi i borbeni avioni nadleću Liban.

Rusija je u oktobru saopštila da je isporučila Siriji sistem protivvazdušne odbrane S- 300. Isporuci je prethodilo obaranje ruskog izviđačkog aviona 17. septembra.

Taj avion oborile su greškom sirijske snage, odgovarajući na izraelski napad iz vazduha. Incident je doveo do napetosti u regionu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike