Izraelasko-američka delegacija otputovala u Bahrein

Zajednička američko-izraelska delegacija otputovala je danas u Bahrein radi potpisivanja niza bilateralnih sporazuma posle normalizacije odnosa u septembru.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin i savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Meir Ben Šabat, predvode delegaciju koja je otputovala sa međunarodnog aerodroma Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Izraelski putnički avion El AL 973 (pozivni broj Bahreina) preleteće preko Saudijske Arabije na putu za Manamu gde će zvaničnici sve tri zemlje govoriti na ceremoniji dobrodošlice.

Ban Šabat je pred polazak izjavio da će poseta „pretvoriti planove u akcije i konkretne sporazume“ potpisivanjem niza dogovora u oblasti finansija, investiranja, trgovine, turizma, komunikacija, tehnologije i poljoprivrede.

Drugi izraelski zvaničnik rekao je da poseta predstavlja zvanično uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje i očekuje se da će biti potpisano zajedničko saopštenje o tome.

Odluka o normalizaciji odnosa je izazvala gnev Palestinaca i palestinsko rukovdostvo je osudilo potez Bahreina kao i sličan sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, označivši ga izdajom i podrivanjem arapskog stava da pre priznanja Izraela Palestinci moraju imati nezavisnu državu.

U sklopu normalizacije odnosa Izrael i dve arapske zemlje Zaliva će osnovati ambasade i razmeniti ambasadore.

Izrael je sa Emiratima već potpisao više poslovnih, bankarskih i međuvladinih sporazuma.

Obe zemlje Zaliva potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom u Beloj kući 15. septembra.

Samo dve arapske zemlje Egipat 1979. i Jordan od 1994. godine su pre toga potpisale mirovne sporazume sa jevrejskom državom.

Moglo bi se očekivati da i druge države slede primer Bahreina i UAE, a pre svega Sudan, Oman i Maroko.

(Novi magazin)

Napišite komentar