Izrael i UAE postigli istorijski mirovni sporazum

To je prvi sporazuim te vrste potpisan od sporazuma iz 1994. godine između Izraela i Jordana.

Po tom sporazumu Izrael se obavezao da će obustaviti suverenitet na područjima Zapadne obale koja je predmet rasprave o aneksiji, saopštili su zvaničnici Bele Kuće. 

Ovu informaciju potvrdio je i objavio na Tviteru predsednik SAD Donald Trump koji je pomogao da se ovaj sporazum potpiše.

 "Ovaj istorijski diplomatski proboj doprineće miru na Bliskom istoku i predstavlja testament diplomatiji i viziji trojice lidera i hrabrosti UAE i Izraela da pokrenu novi put koji će otvoriti vrata velikom potencijalu regiona", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dogovor je usledio nakon telefonske sednice kojoj su prisustvovali predsednik SAD Donald Tramp, premijer Izraela Benjamin Netanjahu i princ Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed. 

Netanjahu je u svom prvom komentaru na sporazum rekao da je "istorijski dan za Izrael".

Prestolonaslednik Abu Dabija napisao je na Tviteru da je postignut sporazum i da će zaustaviti dalju izraelsku aneksiju palestinskih teritorija.

U pregovore oko postizanja sporazuma bili su uključeni i Trampov zet i viši savetnik Džared Kušner, emerički ambasador u Izraelu David Fridman i predstavnik za Bliski istok Avi Berkovic, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert o Brajen.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar