Izbori u Nemačkoj, Socijaldemokrate imaju prednost

Nemački socijaldemokrati tesno su pobedili na nacionalnim izborima u nedelju, pokazali su prognozirani rezultati, i zatražili su "mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine.

 

Tako bi bila okončana šesnaestogodišnja vladavina koju je predvodila konzervativna vlast pod poćstvom Angele Merkel.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc rekao je da je na osnovu prvih projekcija pokazano da je SDP dobila veliku većinu građana i to je mandant, kako kaže, da sve što su obećali bude i ostvareno.

"Mi smo pragmatična partija koja zna kako se upravlja. Socijaldemokratska partija je partija poverenja koja želi da obezbedi bolju budućnost za Nemačku, ali smo pokazali da posedujemo sve što je potrebno da upravljamo zemljom, a to je jedinstvo koje ima podršku svih. Pragmatizam poverenje i jedinstvo, to je ono što ćemo da nastavimo da demonstriramo u budućnosti", naveo je Šolc.

Kandidat CDU-a za kancelara Armin Lašet renao je da je rezultat izbora je veliki izazov za Nemačku, za konzervativce i sve demokratske partije.

"Moramo da odredimo pravac kojim će se kretati zemlja u budućnosti. Nijedna partija to ne može sada zato je potreban ogroman napor. Moramo da prevladamo suprotstavljena gledišta i održimo Nemačku ujedinjenu. Kako se sada čini biće demokratska vlada sastavljena od tri partije. Glas konzervativcima je glas protiv vlade koju bi vodila levica", kaže Lašet.

Socijaldemokratska partija je, prema projekcijama ZDF-a, osvojila 26 odsto glasova, dok je Hrišćansko-demokratska unija sa 24,5 procenata zabeležila najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар