Izbori u Brazilu, Silva i Bolsonaro idu u drugi krug

Sa 99,7 odsto prebrojanih elektronskih glasova, levičar Luiz Injasio Lula da Silva osvojio je 48,4 odsto glasova, naspram 43,3 odsto glasova koje je osvojio kandidat desnica Žair Bolsonaro, saopštila je Izborna komisija a preneo Rojters.

Pošto nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih birača, Bolsonaro i Lula će učestvovati u drugom krugu glasanja 30. oktobra.

Nekoliko istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Lula, koji je bio predsednik od 2003. do 2010. godine, vodi ispred aktuelnog šefa države Bolsonara za 10 do 15 odsto glasova uoči nedeljnih izbora.

Međutim, kako navodi britanska agencija, mnogo manja razlika u glasovima razbila je nadu o brzom rešavanju duboko polarizovanih političkih snaga u ovoj zemlji.

Bolsonaro je doveo u pitanje ankete koje su pokazale da je izgubio od Lule u prvom krugu, a bez dokaza je napao integritet brazilskog elektronskog glasačkog sistema i sugerisao da možda neće priznati poraz ukoliko izgubi.

Lula je optimistično gledao na rezultate izbora, rekavssi da će to samo odložiti njegovu pobedu i da se raduje što će se suočiti sa Bolsonarom u drugom krugu.

"Možemo da uporedimo Brazil koji je izgradio, sa onim koji smo mi izgradili", rekao je Lula novinarima.

Bolsonaro je bio samouveren u postizbornom obraćanju, kritikujući firme koje se bave istraživanjem javnog mnjenja i anketiranjem.

"Planiram da napravim prave političke saveze za pobedu na ovim izborima", rekao je novinarima.

Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je juče na birališta kako bi izabrali novog predsednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

Građani Brazila birali su svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike