Izabran novi premijer Kazahstana, za dva dana povlačenje mirovnih snaga ODKB-a

Alihan Smailov ima 49 godina i od maja 2020. godine bio je prvi potpredsednik vlade.

Kazahstanski predsednik je 5. januara, usled eskalacije protestnih skupova zbog poskupljenja goriva, prihvatio ostavku prethodne vlade na čelu sa Askarom Maminom, a privremeni premijer je postao prvi potpredsednik vlade Alihan Smailov.

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su 9.900 ljudi zbog nasilja i nemira, saopštilo je kazahstansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U sukobima je nastradalo 16 policajaca, saopštio je predsednik Tokajev i potvrdio da žrtava ima i među civilima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je još ranije saopštilo da je 26 "naoružanih kriminalaca" likvidirano.

Povlačenje snaga ODKB-a za dva dana 

Predsednik Tokajev je najavio i da će povlačenje mirovnog kontingenta ODKB-a (Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti) iz te zemlje početi za dva dana i da neće trajati više od 10 dana.

"Glavna misija mirovnih snaga ODKB-a je uspešno završena, za dva dana počinje fazno povlačenje koje neće trajati više od 10 dana", rekao je Tokajev u obraćanju parlamentu.

Istakao je da je pokušaj državnog udara u Kazahstanu propao i da je glavna faza protivterorističke operacije završena, prenosi agencija RIA Novosti.

Tokajev je naveo da je situacija u svim delovima zemlje stabilna.

Ponovio je da je protiv Kazahstana bio pokrenut teroristički rat vojnim, političkim i ideološkim sredstvima.

Mirovne snage ODKB-a stigle su u zemlju na poziv Tokajeva.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике