Italiju potresa najveća inflacija u poslednje četiri decenije

Nažalost, cene ubrzano rastu i kada se radi o prehrambenoj robi, uslugama rekreacije, kulturi i ličnoj nezi, gde dostižu porast od pet odsto, dok su usluge vezane za transport porasle sa šest na 7,2 odsto.

Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin poskupljuje i za 10 odsto od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Cene sirove nafte na međunarodnom tržištu nisu porasle koliko cene benzina na pumpama u Italiji, koje su mnogo iznad dva evra za litar.

Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti više od 2.457 evra, a porodice sa dvoje dece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad. U Italiji su poskupele namirnice, deterdženti i sve što je namenjeno ličnoj higijeni za 8,6 odsto.

Cene avionskih karata su se skoro udvostručile u odnosu na 2021. godinu, beležeći rast od 90,4 odsto na godišnjem nivou i od 23 odsto samo u prošlom mesecu. Hoteli su poskupeli za 18,1 odsto u junu prošle godine, a ove godine u maju za dodatnih 5,8 odsto.

Najviše je poskupelo voće – 10 odsto, kao i povrće – 11,8 odsto, dok je samo krompir poskupeo čak 11,8 odsto.

Slična situacija je i celoj evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabeležena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike