Italijanska desnica iznela uslove za koaliciju s M5S

Italijanska ekstremno desničarka partija Liga iznela je danas svoje uslove u vezi borbe protiv imigracije i vezama s EU da bi formirala vladajuću koaliciju s populističkim Pokretom pet zvezdica (M5S), koji je zatražio „još nekoliko dana“ za diskusije.

„Budući da pišemo program vlade za narednih pet godina, važno je da uradimo najbolji posao. Zato tražimo još nekoliko dana“, rekao je lider M5S Luiđi di Majo posle sastanka s predsednikom Italije Serđom Matarelom.

Primljen kod predsednika nešto kasnije, šef Lige Mateo Salvini je bio mnogo manje pomirljiv.

„Ako uđem u vladu, želim da ispunim ono što sam obećao Italijanima“, rekao je on i dodao da se njegova partija ne plaši novih izbora.

On je za Ligu zatražio „odrešene ruke“ u borbi protiv ilegalne imigracije i „garantovanju bezbednosti građana“, posebno putem liberalizacije nužne odbrane.

U pogledu EU, Salvini je rekao da su Italijani glasali za Ligu da bi „išla u Brisel i Strazbur i vratila u centar pitanja italijanskog zapošljavanja, dostojanstva na radu, odbrane poljoprivrede, robe proizvedene u Italiji i ribolova“.

„Treba da omogućimo trošenje novca koji je blokiran katancima i spoljnim pravilima. Treba da stvorimo vladu koja će da razgovara o tim blokadama, to su himere. Vlade će biti ako bude imala načina da deluje“, naveo je šef Lige.

Salvini se ponovo predstavio kao predstavnik 12 miliona glasača desničarske koalicije, iako njegovi koalicioni partneri nisu bili s njim.

Pokret pet zvezdica, koji je pojedinačno najbolje prošao na izborima, osvojivši 32 odsto glasova dok je desničarska koalicija osvojila 37 odsto, odbio je da komentariše koaliciju, rekavši da razgovaraju samo s Ligom, koja je sama dobila 17 odsto glasova.

Od početka pregovora o vladi prošle nedelje, pronalaženje zajedničkog jezika između nacionalističke Lige i M5S nije lako.

Dok Salvini kaže da su razgovori „povremeno živi“, di Majo tvrdi da je „zadovoljan“ njihovim tonom kao i ustupcima koje je njegov pokret dobio po brojnim pitanjima.

Di Majo je ponovio da će „sporazum o vladi“ biti podnet na potvrdu članovima pokreta, što je uobičajena procedura u M5S.

U tom kontekstu, ime budućeg premijera je u drugom planu.

Obe strane se suprotstavljaju premijerskom mandatu za šefa one druge, i traži se ličnost koja odgovara i jednima i drugima a da pritom nije previše bliska ni jednima ni drugima.

Di Majo je novinarima rekao da je sa Salvinijem dogovorio da ne iznose imena u javnost pre razgovora s predsednikom države.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike