Italijani strahuju da će biti restrikcija vode za piće, idu u prodavnice da bi se rashladili

Italija je već mesecima pogođena ekstremnim vrućinama i sušama i to više nisu izolovani slučajevi. Afrički anticiklon koji je ranije ostajao na pustinji Sahara prelazi u evropske krajeve i sa sobom donosi sušu jer stvara uslove koji dovode do nedostatka padavina, kažu stručnjaci u ovoj zemlji.

"Čim nađem malo zelenila krijem se u hladu jer u protivnom ne bih izdržao, nama starijima baš teško padaju ove vrućine", kaže jedan Italijan.

Neki se raduju odlasku na posao zbog klima uređaja, dok drugi da bi se rashladili idu u prodavnice.

Kabinet ministara Italije na sastanku koji je trajao svega nekoliko minuta, odobrio je proglašenje vanrednog stanja u vezi sa deficitom vode u pet regiona na severu Italije.

Po poslednjim saznanjima Vlada je dodelila ekonomsku pomoć regionima koji ide od 10,9 miliona za region Emilija Romanje do 4,2 miliona za region Friuli Venecija Đulija.

Regionu Lombardije dodeljeno je 9 miliona evra pomoći.

"Ovde u Milanu su već blokirali mnoge stvari zbog suše u očekivanju, nadamo se nekoj kiši", kaže stanovnica Milana.

Reka Po dostigla najniži nivo u sedam decenija 

Pored severa zemlje koji je najviše ugrožen, i region Toskane preživljava katastrofu, naime 90 odsto teritorije je u stanju ekstremne suše kao i region Lacio, naime u Rimu je od početka godine palo 63 odsto manje kiše nego u proseku, a jezera su niža i za metar.

Prema poslednjim istraživanjima, temperatura na Mediteranu je još u maju bila za četiri stepena više od proseka u periodu između 1985. do 2005. godine, a najveća italijanska reka Po je skoro potpuno presušila tj. dostigla je najniži nivo u poslednjih 70 godina.

"Nikada nisam video da Po ovako izgleda, a dolazim ovde svakog dana", kažu Italijani koji strahuju da će se uvesti restrikcije vode za piće.

U mnogim regionima donete su uredbe o smanjenju trošenja vode za piće ili za usluge koje zaista nisu neophodne poput pranja automobila, zalivanja bašta, punjenja privatnih bazena, drugog pranja kose kod frizera kao i trošenja klime.

U Lombardiji do sada šteta iznosi dve milijarde evra, sneg na planinama i glečerima se otopio, a klimatske promene su dovele i do velike tragedije na glečeru Marmolada. Naime temperatura je u momentu nesreće iznosila 10 stepeni na više od 3.000 metara.

Vremenske nepogode kojih je sve više, ne nadoknađuju nedostatak vode ni u jednom regionu Italije, a rizik od požara i nestašice vode za piće je sve veći.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike