Istraga ubistva Šinza Abea, oglasio se predsednik Unifikacione crkve

Tecuja Jamagami, nezaposleni 41-godišnjak, pucao je u Šinza Abea tokom političkog skupa u gradu Nara. Bivši japanski premijer je podlegao zadobijenim ranama, a ubistvo je šokiralo Japan.

Jamagami je verovao da je Abe promovisao religijsku grupu kojoj je njegova majka dala ogromnu donaciju. On je policiji rekao da je njegova majka bankrotirala nakon toga.

Tomihiro Tanaka, predsednik japanskog ogranka "Porodičnog saveza za svetski mir i ujedinjenje", poznatijeg kao Unifikaciona crkva, rekao je novinarima da je Jamagamijeva majka članica te crkve, ali je odbio da prokomentariše njene donacije.

Rekao je, međutim, da ni Abe ni njegov ubica nisu bili članovi. Takođe je rekao i da Abe nije bio ni savetnik crkve.

Jamagamijeva majka se prvi put priključila crkvi 1998. godine, ali od 2009. do 2007. nije bila aktivna. Pre dve ili tri godine je ponovo uspostavila komunikaciju sa članovima crkve i poslednjih šest meseci je događajima u organizaciji Unifikacione crkve pristustvovala jednom mesečno.

Unifikaciona crkva je osnovana u Južnoj Koreji 1954. godine od strane San Mjung Muna, samoproklamovanog mesije i antikomuniste. Crkva je postala poznata zahvaljujući masovnim venčanjima, tokom kojih su se hiljade parova venčavale.

Mun, koji je tečno govorio japanski, pokrenuo je antikomunističku poliitčku kampanju u Japanu kasnih šezdesetih godina i uspostavio odnose sa japanskim političarima.

On je preminuo 2012. godine, a crkva ima oko 600.000 članova u Japanu i više od 10 miliona širom sveta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike