Istorijski dan u Švedskoj – parlament izglasao nepoverenje premijeru Levenu

Za nepoverenje vladi Stefana Levena izjasnili su se poslanici Levice, Švedskih demokrata, Moderata i Demohrišćana.

Glasanje je obavljeno na zahtev Švedskih demokrata, a za izglasavanje nepoverenja bilo je potrebna podrška 175 od 349 poslanika u švedskom Riksdagu.

Leven je ponudio strankama u parlamentu da se dogovore o novom modelu određivanja kirije za stanove i da tako reše najveću političku krizu u novijoj istoriji Švedske.

"Dajemo priliku za pronalaženje rešenja. Očekujemo da se druge političke partije pripreme da budu odgovorne i da ne uvuku Švedsku u političku krizu", rekao je juče premijer Stefan Leven, predsednik socijaldemokrata.

Međutim, predlog je ubrzo odbila Levica, stranka koja je davala podršku Levenovoj manjinskoj vladi i pružila podršku opoziciji u izglasavanju nepoverenja.

Leven sada ima dve opcije – da podnese ostavku, čime će biti pokrenuta procedura odabira novog premijera ili da raspiše vanredne parlamentarne izbore, prve od 1958. godine, a tek pete od uvođenja izbora 1866. godine.

Švedski mediji saznaju da će se Leven odlučiti za raspisivanje novih izbora, što znači da će Šveđani dva puta izlaziti na birališta za godinu dana, pošto su redovni izbori zakazani za septembar 2022. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike