Islamska država svedena na jedan kvadratni kilometar u Siriji

Stotine ekstremista grupe Islamska država saterani su na teritoriju koja više nije veća od jednog kvadratnog kilometra na istoku Sirije, rekao je za Frans pres portparol arapsko-kurdskog saveza koji vodi ofanzivu protiv ekstremista.

Ekstremisti koriste žene samoubice da izvode samoubilačke napade, rekao je sinoć Adnan Afrin, portparol operacije koju vode arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) u provinciji Deir Ezor.

On je rekao da se vode teške borbe.

Sirijske demokratske snage koje podržava međunarodna koalicija predvođena Vašingtonom, u subotu su počele „konačnu“ ofaznivu protiv preostalih džepova ekstremista. Tu je obuhvaćen i deo sela Baguz, kod granice sa Irakom.

„Pruža se snažan otpor“, rekao je Afrin i dodao da su ekstremisti poslednjih dana krenuli u kontranapade zbog kojih su sirijsko-kurdske snage morale da se povuku.

Ranije smo u toj oblasti govorili o površini od 700 kvadratnih kilometara pod njihovom kontrolom, sada je to jedan kvadratni kilometar sa kućama plus jedan kamp južno od Baguza, rekao je portparol SDF-a.

On je rekao da ne može da da tačne cifre ali da se procenjuje da tu ima oko hiljadu boraca.

On je rekao da sada ima mnogo tunela u Baguzu, i da zato operacija kasni, kao i da ima bombaša samoubica koji napadaju oblasti pod kontrolom SDF-a vozilima ili motorima sa eksplozivom.

Po njegovim rečima većina vojda Islamske države u poslednjim džepovima su stranci, dok iračke vođe upravljaju borbama.

Zauzimanje Baguza i okoline bi označilo kraj četvorogodišnje razorne globalne kampanje protiv Islamske države, prenosi agencija AP. Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je ta organizacija poražena i najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike