Iranske vlasti pozvale ambasadora Nemačke zbog tvita o Afkariju

Iranska državna novinska agencija IRNA prenosi da je zvaničnik iz iranskog ministarstva spoljnih poslova nemačkom ambasadoru na sastanku rekao da tvit u vezi sa rvačem Navidom Afkarijem predstavlja mešanje u unutrašnje poslove zemlje i snažno se usprotivio ovom potezu.

Iranski zvaničnik je rekao da je mešanje u nezavisne pravosudne procese u Iranu neprihvatljivo. Nemačkog ambasadora je savetovao da ambasada ne bi trebalo da prekorači svoje diplomatske dužnosti.

Nemačka ambasada je ranije u toku dana na Tviteru objavila post u kojem je navela da je jako iznenađena egzekucijom Navida Afkarija i sugerisala da je ovaj potez iranskih vlasti deo napora da se ućutkaju glasovi neistomišljenika.

Iranske vlasti su pre dva dana pogubile 27-godišnjeg rvača Navida Afkarija, uprkos međunarodnim apelima da to ne učine, uključujući apel predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha i američkog predsednika Donalda Trampa.

Afkari je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva Hasana Torkamana na protestima u Širazu. Njegov slučaj privukao je pažnju javnosti, koja smatra da Afkari predstavlja žrtvu režima, zbog toga što je učestovao na antivladinim protestima održanim 2018. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar