Iran pozvao na konsultacije francuskog ambasadora

Iran je danas pozvao na konsultacije ambasadora Francuske u Teheranu zbog komentara koje je izneo francuski ambasador u SAD, javila je agencija ISNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana pozvalo je ambasadora Filipa Tiboa da objasni zašto je njegov kolega Žerar Aro napisao na Tviteru da bi „sankcije mogle ponovo da budu uvedene“ Iranu kada međunarodni nuklearni sporazum Teherana i velikih sila iz 2015. godine prestane da važi posle 10 godina.

Aro je juče naveo i da zbog toga što Rusija snabdeva Iran obogaćenim uranijumom, Teheran ne bi trebalo da masovno obogaćuje uranijum posle isteka važenja međunarodnog nuklearnog sporazuma. Iransko ministarstvo je navelo da su komentari Aroa neprihvatljivi i da predstavljaju „otvoreno kršenje“ nuklearnog sporazuma, prenosi ISNA.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, i Evropska unija, postigli su 2015. godine istorijski sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. SAD su prošle godine napustile taj sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike