Iran pohapsio navodne špijune, neki osuđeni na smrt

Foto: Pixabay

Iran je danas saopštio da je uhapšeno 17 iranskih državljana koje je navodno američka CIA regrutovala za špijuniranje nuklearnih i vojnih lokacija kao i da su neki od njih već osuđeni na smrt.

Jedan iranski obaveštajac je novinarima u Teheranu rekao da su ti ljudi uhapšeni tokom prethodnih meseci i da su radili na „osetljivim mestima“ u vojnim i nuklearnim postrojenjima.

On nije naveo koliko njih je osuđeno na smrt niti kada su presude izrečene.

Ta objava dolazi u trenutku kada se nuklearni sporazum Teherana i svetskih sila raspada a tenzije u Persijskom zalivu su pojačane. Kriza je počela kada je predsednik SAD Donald Tramp prošle godine odlučio da povuče svoju zemlju iz sporazume i uvede sankcije Iranu.

Iranski zvaničnik koji je dao izjavu novinarima se nije predstavio ali je identifikovan kao direktor odseka za kontraobaveštajno delovanje u iranskom ministarstvu za obaveštajne poslove. Takva procedura je veoma neobična u Iranu, gde se zvaničnici obično predstave na konferencijama za novinare. Takođe je retko i da se obaveštajni funkcioneri pojavljuju pred kamerama.

On je naveo da nijedan od 17 navodnih špijuna, koji su imali „sofisticiranu obuku“, nije uspeo u misiji sabotaže. Prema njegovim rečima, njihovi špijunski zadaci su uključivali prikupljanje informacija o postrojenjima u kojima su radili, izvođenje tehničkih i obaveštajnih aktivnosti i prenos i postavljanje opreme za nadzor.

Taj zvaničnik je tvrdio i da je CIA uhapšenima obećala američke vize ili poslove u SAD i da su neki od agenata promenili stranu i da sad u njegovom odseku rade „protiv SAD“.

On je priložio i disk s video snimkom navodne strane špijunke koja radi za CIA. Na disku se nalaze i imena nekoliko zaposlenih u američkim ambasadama u Turskoj, Indiji, Zimbabveu i Austriji za koje Teheran tvrdi da su bili u kontaktu s regrutovanim iranskim špijunima.

Do sada nije bilo komentara iz Vašingtona.

Iran povremeno objavljuje hapšenja navodnih špijuna za koje tvrdi da rade za strane zemlje, pre svega SAD i Izrael. U junu je saopšteno da je pogubljen nekadašnji zaposleni u ministrastvi odbrane koji je osuđen za špijuniranje za CIA.

U aprilu je saopšteno da su iranske vlasti tokom prethodnih godina otkrile 290 špijuna CIA u Iranu i inostranstvu.

(Novi magazin)

Napišite komentar