Iran optužio Bahrein da je partner u zločinima Izraela

Iran je ocenio da je Bahrein partner u „zločinima“ Izraela posle objavljivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između te dve zemlje.

„Vladari Bahreina će od sada biti partneri u zločinima cionističkog režima kao stalna pretnja bezbednosti u regionu i svetu islama“, navelo je sinoć Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu.

Iran je optužio svog glavnog neprijatelja Izrael za „decenije nasilja, pokolja, rata, terora i krvoprolića u potlačenoj Palestini i regionu“, prenele su agencije.

Preko „ sramotnog“ sporazuma Bahrein je „žrtvovao palestinsku stvar na oltaru američkih izbora“, dodaje se u saopštenju ministarstvo Irana uz upozorenje da će „ rezultat nesumnjivo biti rastuća mržnja potlačenog naroda Palestine, muslimana i slobodnih zemalja sveta“.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je sinoć da je Bahrein postala druga arapska zemlja koja je za proteklih mesec dana, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), odlučila da normalizuje odnose s Izraelom pod sponzorstvom Vašingtona.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamenei rekao je početkom ovog meseca da su Emirati „izdali“ muslimanski svet i da se nada da će se oni “ skoro probuditi inadomestiti ono što su uradili“, podsećaju izraelski mediji.

Ostrvska zemlja Bahrein, jedna od najmanjih u svetu na samo 760 kilometara kvadratnih,u kojoj se nalazi Peta flota SAD i nedavno izgrađena britanska pomorska baza, je svestan pretnji Irana, strepnji svog većinom šiitskog stanovništva iako od 1783. godine tom zemljom vlada sunitska porodica Al Kalifa.

Iran je pod šahom Rezom Pahlavijem hteo da preuzme ostrvo posle odlaska Britanaca ali su stanovnici 1970. velikom većinom podržali nezavisnost, a Savet bezbednosti SB UN jednoglasno.

Od Islamske revolucije u Iranu lideri Bahreina su između ostalog optuživali tu zemlju da naoružava ekstremiste na ostrvu što Iran poriče.

Bahreinska šiitska većina je optužila vladu da ih tretira kao građene drugog reda i pridružili su se prodemokratskim aktivistima tražeći više političkih sloboda 2011. godine u vreme kada su protesti u okviru Arapskog proleća zahvatili ceo Bliski sitok.

Saudijska Arabija i Emirati su na kraju pomogli da se demonstracije nasilno uguše.

Bahrein je 2016.godine uz te dve zemlje snizio nivo odnosa s Iranom usred rastuće napetosti između Rijada i Teherana.

Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina pozdravilo je sporazum i reklo da kralj Hamad bin Isa Al Kalifa pohvalio napore SAD da se uspostavi bezbednost i stabilnost na Bliskom istoku, navela je zvanična novinska agencija.

Savetnik kralja Bahreina i bivši dugogodišnji šef diplomatije šeik Kalid bin Ahed Al Kalifa napisao je na Tviteru da sporazum pojačava bezbednost i prosperitet regiona i šalje pozitivnu i ohrabrujuću poruku narodu Izrael da pravedan i sveobuhvatan mir sa palestinskom narodom jeste najbolji put i da je u istinskom isteresu njihove budućnosti i budućnosti naroda u regionu.

Sporazum Izraela i Bahreina objavljen je manje od nedelju dana pre svečanog potpisavanja uspoštavljanja punih odnosa između izraela i Emirata u Beloj kući.

Šef diplomatije Bahreina će biti prisutan i potpisati odvojeni sporzum sa Netanjahuom, navodi AP.

Zahvaljući sporazumu Bahrein je četvrta arapska zemlja posle Egipta, Jordana i UAE koja će imati pune diplomatske odnose s Izraelom.

(Novi magazin)

Napišite komentar