Iran odbacio optužbe Izraela da stoji iza napada na tanker

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzade, na konferenciji za novinare, odbacio je optužbe izraelskih zvaničnika da Iran stoji iza napada dronom na naftni tenker kod Omana.

"Cionistički režim (Izrael) stvorio je nesigurnost, teror i nasilje. Teheran osuđuje ove optužbe o umešanosti Irana. Takvim neosnovanim optužbama, Izrael pokušava da odvrati pažnju od činjenica", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Irana, prenosi Rojters.

Brod "Merser strit", kojim upravlja "Zodijak maritim", u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera, plovio je pod zastavom Liberije kada je u četvrtak napadnut kod obale Omana.

U eksploziji bespilotne letelice, na tankeru su stradala dva člana posade iz Velike Britanije i Rumunije, preneo je Si-En-En.

Bilo je različitih tumačenja za ono što se dogodilo tankeru, prenosi Rojters.

Kompanija u čijem je vlasništvu brod "Merser strit" je navela da sumnja da iza napada dronom stoje pirati, dok je Izrael, u subotu, okrivio Iran.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jari Lapid saopštio je da Iran "nije samo izraelski problem, već izvoznik nestabilnosti, terorizma i uništenja koje sve pogađa".

"Ne smemo ostati nemi pred iranskim terorizmom, koji šteti i slobodi plovidbe", naveo je Lapid na Tviteru. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар