Iran, masovnim protestima se pridružili i studenti

Protesti izazvani smrću dvadesetdvogodišnje Mahse Amini iz Iranskog Kurdistana, prerasli su u najveće demonstracije protiv iranskih klerikalnih vlasti od 2019. godine u kojima su životi izgubile desetine ljudi širom zemlje, prenosi Rojters.

U objavama na društvenim mrežama prikazani su današnji protesti na brojnim univerzitetima, uključujući i univerzitet u glavnom gradu Teheranu.

Studenti zahtevaju da se oslobode njihove kolege pritvorene u prethodnim protestima, ali na sajtu iranske vlade je objavljeno da je većina pritvorenih studenata puštena.

Protesti u Iranu izbili su nakon što je preminula Mahsa Amini, četiri dana nakon što su očevici optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli. 

Policija je, međutim, negirala tvrdnje da je pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama. 

Amini je uhapšena u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba.

Policija je saopštila da je posle privođenja umrla od "iznenadnog" srčanog udara. Njena porodica i grupe za ljudska prava zahtevaju hitnu istragu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike