Irak: Zapadni udari na Siriju prilika za terorizam

Zapadni udari na Siriju „nude terorizmu mogućnost da se razvije nakon što je uništen u Iraku i najvećim delom potisnut u Siriji“, saopštilo je danas iračko ministarstvo spoljnih poslova.

Ti udari predstavljaju „veoma opasan“ razvoj događaja čije „posledice prete bezbednosti i stabilnosti regiona“, rekao je portparol ministarstva Ahmed Mahdžub.

U Basri, na jugu Iraka, desetine demonstranata su uzvikivali parole protiv zapadnih udara. Građani više iračkih gradova su pozvani na sutrašnje proteste.

Bagdad je u decembru proglasio pobedu protiv Islamske države, čiji je samoproglašeni kalifat od 2014. držao velike delove Iraka i Sirije.

Eksperti, međutim, tvrde da se džihadisti i dalje nalaze duž porozne granice te dve zemlje i u ogromnoj iračkoj pustinji.

Iračko ministarstvo spoljnih poslova je danas zatražilo od Arapske lige, čiji godišnji samit se održava sutra u Saudijskoj Arabiji, da „usvoji jasan stav“ o napadima na Siriju.

SAD, Velika Britanija i Francuska su jutros bombardovali sirijska postrojenja za koja tvrde da su deo hemijskog programa vlade u Damasku a kao povod su naveli navodne hemijske napade u Dumi prošlog vikenda.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike