Irak: Ako treba, i vojskom protiv Turske

Džafari je rekao da je Irak posvećen diplomatskim mirovnim naporima kako bi izbegao krizu sa severnim susedom Turskom, ali je naglasio da sve opcije ostaju otvorene, preneo je Rojters.

"Ukoliko ne bude drugog rešenja osim tog (vojnog), onda ćemo usvojiti to rešenje. Ako budemo primorani da se borimo i branimo naš suverenitet, bićemo prinuđeni da se borimo", rekao je irački ministar novinarima u Bagdadu. 

Iračke vlasti upozorile su Tursku da će razmotriti vojne akcije ukoliko ova zemlja hitno ne povuče svoje vojnike iz kampa na severu Iraka.

Do spora je došlo početkom decembra, nakon što je Turska rasporedila pojačanje u kampu na severu zemlje, gde Ankara obučava sunitske i kurdske borce protiv Islamske države.

Raspoređivanje novih vojnika razljutilo je Bagdad, koji smatra da su trupe ušle u zemlju nezakonito i zahtevaju momentalno povlačenje. Turska je povukla deo vojnika, ali odbija da povuče preostale vojne snage iz Iraka.

Islamska država osvojila je veći deo severnog i zapadnog Iraka, uključujući i drugi grad po veličini Mosul.

Teroristi su proglasili kalifat u delovima Sirije i Iraka koji se nalaze pod njihovom kontrolom i nametnuli su sprovođenje šerijatskog prava.

Iračke snage uspele su da u ponedeljak, uz pomoć vazdušnih napada koalicije okupljene oko SAD, povrate grad Ramadi koji je dugo bio strateška prestonica terorista. Vojne snage podigle su iračku zastavu na oslobođeni vladin kompleks u ovom gradu.

Oslobađanje glavnog grada provincije Anbar najveći je uspeh iračkih trupa od kada  je koalicija okupljena oko SAD počela vojne akcije u toj zemlji.

Islamska država je osvojila Ramadi u maju ove godine.

Irački vojni zvaničnici saopštili su da su akcije u Ramadiju privremeno prekinute zbog loših vremenskih uslova. Pripadnici ID i dalje kontrolišu 30 odsto grada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar