Irački šiitski vođa Moktada Sadr pozvao na demonstracije protiv američkog prisustva

Irački šiitski vođa Moktada Sadr pozvao je danas na velike demonstracije koje će osuditi američko prisustvo u Iraku.

„Iračko nebo i njegov suverenitet krše okupacione snage“, napisao je on na svom Tviter nalogu u aluziji na SAD koje su početkom januara u napadu dronom u Bagdadu ubile iranskog generala Kasema Solejmanija kao i broja dva iračkih snaga Hašd-al Šabi Abua Mehdija al-Mohandisa.

Moktada Sadr u svojoj Tviter poruci poziva na „irački revolt“ i na „mirne demonstracije milion ljudi protiv prisustva Amerikanaca“. Nije objavio datum tog skupa.

Njegov poziv upućen je u vreme kada se održavaju demonstracije, pokrenute u oktobru, protiv iračkih vlasti, koje demonstranti optužuju da su nesposobne i korumpirane, i protiv Irana i njegovog rastućeg uticaja u zemlji.

Od smrti Solejmanija i Mohandisa demonstranti takođe osuđuju SAD čiji nedavni vazdušni udari u Iraku prete da uvedu zemlju u haos.

Irački parlament je 5. januara zatražio odlazak američkih trupa iz Iraka, a proiranske frakcije u zemlji nazivaju američke snage okupacionim sngama.

Demonstranti takođe žele da se prekine uticaj Teherana koji je odgovorio na ubistvo Solejmanija raketnim napadom na dve baze u Iraku gde su stacionirani američki vojnici.

Na političkom planu vladajuća garnitura nije u stanju da se dogovori i imenuje naslednika premijera u ostavci Adela Abdela Mahdija i njegove vlade.

Demonstracije protiv vlasti obeležene nasiljem održavaju se od oktobra. U sukobima sa snagama reda poginulo je 460 ljudi, skoro svi demonstranti, a više od 25.000 je povređeno.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike