Indija pretekla Japan po prodaji vozila, a najveći proizvođač u zemlji je japanska kompanija

Indijsko tržište automobila je preraslo japansko. Rezultati svedeni početkom ove godine pokazuju da je u Indiji prošle godine prodato više automobila nego u Zemlji izlazećeg sunca: u 2022. vozači u Indiji su preuzeli 4,25 miliona novih vozila, dok je u istom periodu u Japanu prodato 50.000 četvorotočkaša manje.

Ti podaci nisu potpuni kada je Indija u pitanju, jer veliki domaći proizvođač sa sedištem u Mumbaju "Tata motors" još nije saopštio prodajne rezultate, ali znače da je ona sada na trećem mestu svetskog tržišta automobila.

Interesantno je, međutim, da je najveći proizvođač automobila u zemlji potkontinentu "Maruti Suzuki", preduzeće u vlasništvu jedne japanske kompanije.

Naime, "Suzuki", kompanija specijalizovana za proizvodnju manjih, jeftinijih automobila, 2002. godine otkupila je indijsku fabriku "Maruti", kako bi ostvarila upliv na perspektivno tržište mnogoljudnog potkontinenta, koje bi s postepenim porastom standarda građana trebalo da "eksplodira" u budućnosti, a koje su drugi japanski proizvođači izbegavali zbog male kupovne moći stanovništva i nerazvijene infrastrukture.

"Maruti Suzuki" sada drži oko 42 procenta indijskog tržišta automobila.

Prodor Kine

U poslednjih petnaestak godina najviše vozila se prodaje u Kini i SAD. Recimo, u 2021, kada je širom sveta proizvedeno oko osamdeset, a prodato 66,7 miliona motornih vozila, u Kini je vlasnike pronašlo preko 26,2 miliona, a u SAD više od 15,4.

Te godine u Japanu je prodato 4,44 miliona vozila. Taj podatak znači da je u 2022. u dalekoistočnoj carevini došlo do pada prodaje automobila od oko pet i po posto, što se u velikoj meri pripisuje nemogućnosti japanske auto-industrije da zadovolji unutrašnju potražnju zbog nestašice čipova i epidemiološkog zatvaranja gradova u Kini, gde Japanci proizvode značajan broj vozila koje prodaju u svojoj zemlji.

Japan, koji ima oko 125 miliona stanovnika, nekoliko decenija je zauzimao drugo mesto na  svetskom tržištu automobila.

Vrhunac je dostigao 1990. godine, kada je ključeve za nove četvorotočkaše u toj ostrvskoj državi uzelo čak 7,77 miliona vozača.

S drugog mesta svrgla ga je Kina 2006, koja je ubrzo, tri godine kasnije, pretekla i SAD po broju prodatih vozila.

Indija ima 1,4 milijarde stanovnika i ove godine bi, očekuje se, po populaciji trebalo da nadmaši Narodnu Republiku Kinu i postane najmnogoljudnija zemlja sveta.

Međutim, u bivšoj britanskoj koloniji jedva osam i po odsto domaćinstava poseduje automobil, zbog čega ona i dalje mnogo zaostaje za Kinom i SAD kada je u pitanju prodaja četvorotočkaša.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike