Hiljade ljudi na ulicama Hararea, očekuju pad Mugabea

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš" i noseći transparente s natpisom "Ne Mugabeovoj dinastiji", navodi britanska agencija Rojters pozivajući se na očevice.

"Ovo su suze radosnice. Celog života sam čekao ovaj dan. Napokon smo slobodni", rekao je Rojtersu 34-godišnji Frenk Mucindikva, držeći zastavu Zimbabvea.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su na današnji skup u Harareu kako bi poručili Mugabeu da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

U petak je, na dan kada se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, i njegova vladajuća stranka pozvala predsednika da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

"Provincijske strukture ZANU-PF u svih 10 pokrajina zemlje sastale su se i pozvale na ostavku svog prvog sekretara, predsednika Roberta Mugabea. Takođe su pozvali na ostavku sekretara ženske lige i prve dame Grejs Mugabe", preneo je državni list Herald.

AP navodi da su građani Zimbavea u petak gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike