Hiljade Izraelaca u protestu protiv korupcije, Netanjahua i njegovog sina

Hiljade Izraelaca izašle su večeras na ulice Tel Aviva na masovan protest protiv korupcije vlade, a posebno protiv premijera Benjamina Netanjahua i njegove porodice, javljaju izraelski mediji.

POLITIKA-SVET-VESTI-IZRAEL [Foto]
Hiljade Izraelaca u protestu protiv korupcije, Netanjahua i njegovog sina

TEL AVIV, 13. januara 2018. (Beta) – Hiljade Izraelaca izašle su večeras na ulice Tel Aviva na masovan protest protiv korupcije vlade, a posebno protiv premijera Benjamina Netanjahua i njegove porodice, javljaju izraelski mediji.

Protesti se održavaju svake subote već sedmi put, ali je pre nekoliko dana objavljen audio snimak razgovora Netanjahuovog sina Jaira s jednim prijateljem u kome s omalovažavanjem govori o ženama nakon izlaska iz striptiz kluba. Protesti su večeras izbili i na severu Izraela.

Netanjahuov sin našao se na udaru kritika nakon što je obelodanjeno njegovo razvratničko putovanje sa telohraniteljem i vozačem u službenom automobilu kroz Tel Aviv 2015. godine.

Na snimku se čuje kako Jair Netanjahu kaže sinu tajkuna Kobija Maimona da ne bi trebalo da se prepiru oko 400 šekela (115 dolara), namenjenih za prostitutku kada je njegov otac dobio 20 miliona dolara zahvaljujući premijeru.

Kobi Maimon se bavi nekretninama i ima akcije u kompaniji Isramko koja poseduje polja prirodog gasa otkrivena u Sredozemnom moru.

Jair Netnjahu je aludirao na gasni sporazum koji je njegov otac potpisao te godine.

Demonstranti učesnici takozvanog Marša srama krenuli su prema kući Maimona. Oni nose transaprente s natpisima „Napolje sa korumpiranima“, „Biti svinja nije košer“ i „Bibi (nadimak Netanjahua) idi kući“.

Organizovan je i kontraprotest simultano, ali u njemu učestvuje samo nekoliko desetina ljudi.

Očekuje se da će protesta protiv korupcije biti i sledeće nedelje širom Izraela u velikim gradovima Jerusalimu, Ber Ševi, Haifi, Rehovotu, Ejlatu.

Netanjahu se sumnjiči za dva slučaja korupcije zbog čega ga je policija ispitivala nekoliko puta po više sati. Jedan se odnosi na optužbe da je primao skupe poklone od pristalica mlijardera, uključujući strance.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike