Hejli: Vreme za razgovor završeno

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je danas u Savetu bezbednosti da je „vreme za razgovor sinoć završeno“ i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na „sirijska hemijska postrojenja“.

„Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti“, rekla je Hejli.

Prema njenim rečima, odabrane su mete „u srcu hemijskog programa režima“ i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta.

„Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde“, navela je Hejli.

Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

Ruski ambasador: Ovo je huliganizam u međunarodnim odnosima

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste.

Nebenzja je rekao na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Moskve, da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

„To je huliganizam u međunarodnim odnosima“, ocenio je ruski diplomata i dodao da su „maske još jednom pale“.

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata. 

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike