Hapšenje zbog napada na Madura, priznanja iz „Pokreta otpora“

Nikolas Maduro se preko televizije obratio naciji četiri dana posle napada eksplozivnim dronovima. Rekao je da izjave nekih od šestorice osumnjičenih i uhapšenih ukazuju na glavnog krivca, Hulija Borhesa, opozicionog lidera koji živi u egzilu u Kolumbiji.

Biće predloženo da se tim osobama, koje su i poslanici, oduzme imunitet od sudskog gonjenja.

"Jedan od lidera opozicije je Rekvesens. On je među najvećim psihopatama u redovima opozicije jer je pre više od godinu dana pozvao američku vojsku da izvede invaziju i okupira Venecuelu", rekao je Maduro.

Maduro je takođe zatražio i odgovore od Kolumbije i Amerike.

"Želim detaljna objašnjenja od administracija Sjedinjenih Američkih Država i Kolumbije, da nam se dostave imena saučesnika i direktno odgovornih ljudi koji žive na Floridi. Verujem da američki predsednik Donald Tramp u dobroj veri neće dozvoliti da se na američkoj teritoriji kuje zavera za atentat na civilne i vojne lidere u zemlji poput Venecuele", poručio je Maduro.

Bivši lokalni policijski zvaničnik i antivladin aktivista, Salvatore Lukeze, po profesiji advokat, priznao je umešanost u pokušaj ubistva Madura. Organizovao je taj napad zajedno sa asocijacijom antivladinih militanata koji su u Venecueli poznati kao “Pokret otpora".

"Mi smo organizovali tu zaveru, potpuno svesno. To želim javno da kažem. Imali smo cilj ali u datom trenutku nismo mogli da ga 100 posto ostvarimo. Ocenjujemo ga kao uspešan pokušaj", rekao je Lukeze.

Brazilske vlasti su ponovo otvorile kopnene granične prelaze sa Venecuelom, dan posle zatvaranja. To je naredio lokalni sud. Granica je bila zatvorena na zahtev federalnog sudije. Preko tih prelaza više stotina Venecuelanaca stiže svakodnevno u Brazil.

U Bogoti je došlo do smene na mestu predsednika. Iščekuje se kako će se novi predsednik Ivan Dukue, koji je položio zakletvu, postaviti prema venecuelanskim vlastima.

Njegovog prethodnika Huana Manuela Santosa, Maduro je optužio da je odgovoran za atentat, a te optužbe je zvanična Kolumbija ocenila kao neosnovane.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike