Hamas odbija da se razoruža, najavljuje širenje aktivnosti na Zapadnu obalu

Palestinski ektremistički pokret Hamas zarekao se danas da će proširiti svoje aktivnosti na Zapadnu obalu uprkos zahtevima rivalskog umerenijeg Fataha da se razoruža u sklopu sporazuma o pomirenju.

Visoki zvaničnik Hamasa Kalil al-Haja rekao je da se arsenal pokreta „ne može podeliti niti o njemu pregovarati ni u kakvom dijalogu“.

Ta njegova izjava istakla je antagonizam između islamskog Hamasa i sekularnog Fataha palestinskog predsednika Mahmuda Abasa dok se pregovara o koracima za pomirenje.

Otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze u leto 2007. godine, Fatah je vladao samo autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Dve najveće palestinske frakcije postigle su u oktobru sporazum o pomirenju posredstvom Egipta posle decenije pogubnih nesporazuma, ali razlike nisu prevaziđene.

Fatah želi da se rakete Hamasa, eksploziv i tuneli prokopani ispod granice za napad na Izrael neutrališu. Hamas to odbija, ali je pristao da postepeno preda Abasu kontrolu nad Gazom.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike