Grčke vlasti preuzele dve privatne klinike u Solunu za lečenje Kovid-19

Foto: AP/Thanassis Stavrakis

Grčke vlasti su preuzele dve privatne klinike i njihovo osoblje u Solunu za lečenje KOVIDA-19 pošto su državne bolnice gotovo sasvim pune zbog velikog broja obolelih.

Ministarstvo zdravlja je danas saopštilo da su po sili zakona „rekvirirane“ dve privatne bolnice i njihovo osoblje u Solunu jer nije uspelo dogovaranje s privatnim vlasnicima o saradnji.

Među 11 miliona stanovnika Grčke je do sada potvrđeno više od 85.200 slučajeva zaraze koronavirusom, od koje je umrlo više od 1.300 ljudi, i po oba broja je Grčka u trećini zemalja sveta gde su najteže posledice pandemije.

Danas je aktivno skoro 74.000 slučajeva – po čemu je Grčka čak 22. među 220 zemalja i teritorija sveta, od čega je u kritčnom stanju 500 obolelih, piše na sajtu „Worldometers“.

Po pisanju grčkih medija, danas u podne je u Atini bilo svega 45 praznih kreveta u jedinicama za intenzivnu negu, gde se leče svi pacijenti u najtežem stanju, a u Solunu gde je situacija još gora, bilo je slobodno svega osam kreveta.

U čitavoj Grčkoj postoji svega 1.220 mesta u jedinicama intenzivne nege za sve pacijente, a polovina je sada za obolele od KOVIDA-19. Od ukupnog broja danas je zauzeto čak 1.000 kreveta, što se dešava prvi put.

(Novi magazin)

Napišite komentar