Glavni osumnjičeni za genocid u Ruandi umro pre mnogo godina, pokazao DNK test

Jedan od najtraženijih begunaca za genocid u Ruandi umro je pre 20 godina, saopštio je danas Međunarodni krivični sud za Ruandu, posle manje od nedelju dana od hapšenja jednog od najtraženijih begunaca u Francuskoj.

U saopštenju se navodi da je smrt bivšeg ministra odbrane Ruande Augustina Bizimane, potvrđena DNK testom na osnovu uzoraka uzetih sa groba u Poant Noaru, u Republici Kongo.

Vlasti u Ruandi kažu da je Bizimana bio ključni igrač u genocidu 1994. u kojem je ubijeno više od 800.000 pripadnika manjinskog naroda Tutsi i pripadnika većinskog naroda Hutu koji su se suprotstavljali zločinima.

Identifikacija je „rezultat je iscrpne istrage Tužilaštva kao kombinovacija napredne tehnologije sa obimnim radom na terenu uz izuzetnu saradnju sa partnerskim vlastima u Ruandi, Kongu, Holandiji i Sjedinjenim Državama“, saopštio je Međunarodni sud UN za ratne zločine počinjene u Ruandi.

Vesti o potvrđivanju smrti usledile su nekoliko dana posle hapšenja Felisijena Kabuge, još jednog glavnoosumnjičenog za genocid, koji je optužen da je kupovao stotina hiljada mačeta i drugog poljoprivrednog oruđa kojima su ubijani ljudi, i podsticao mržnju.

Kabuga, bogat biznismen, uhapšen je u subotu u Parizu, posle 26 godina skrivanja.

On se pojavio pred francuskim sudom u sredu, ali odluka o njegovoj sudbini odložena je za sledeću nedelju.

Njegov advokat je rekao da je 84-godišnji Kabugi želi da mu se sudi u Francuskoj, navodeći kao razlog zdravstvene probleme, ali nije izneo detalje.

Tužilac međunarodnog tribunala, Serž Bramerc, rekao je da je podnesen zahtev za Kabugov premeštaj u pritvor suda UN i da bi sudski proces mogao da počne u Hagu, a ne u Africi, zbog ograničenja putovanja usled korona virusa.

Bizimana, koji je došao iz istog okruga kao i Kabuga, postavljen je za ministra odbrane 1993. godine, mesecima pre početka genocida.

Optužen je da je naredio ubistvo premijera Agate Uvilingijimana i 10 belgijskih pripadnika mirovnih snaga UN, te da je vršio nadzor nad ubistvom pripadnika naroda Tutsi.

Bizimanu je optužio Međunarodni krivični sud za Ruandu 1998. godine, u 13 tačaka optužnice, uključujući saučesništvo u genocidu, istrebljenju, ubistvima, silovanju i mučenju.

Nakon hapšenja Kabuge i potvrde Bizimanine smrti, od tri glavna begunaca koje je optužio Tribunal za genocid u Ruandi, ostao je još
Protais Mpiranja, bivši komandant oružanih snaga Ruande.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike