Gardijan: Razotkriven tim hakera koji je uticao na rezulate izbora širom sveta

Britanski list navodi da je timom hakera rukovodio pedesetogodišnji bivši operativac izraelskih specijalnih snaga Tal Hanan.

 

Hanan i njegov tim, koji je koristio kodni naziv "Tim Horhe", otkriveni su preko tajnih snimaka i dokumenata u koja je Gardijan imao uvid.

Novinarima, koji su se predstavili kao konsultanti biznismena koji želi da odloži izbore u jednoj afričkoj zemlji, Hanan je rekao da su njegove usluge bile dostupne obaveštajnim agencijama, političkim kampanjama i privatnim kompanijama koje su želele da tajno manipulišu javnim mnjenjem.

Naveo je da su usluge njegovog tima, koje drugi opisuju kao "crne operacije", dve decenije korišćene širom Afrike, južne i centralne Amerike, SAD i Evrope.

Softver koji upravlja armijom lažnih naloga

Jedna od ključnih usluga ove grupe hakera je sofisticirani softverski paket, Advanced Impact Media Solutions (AIMS).

Softvera navodno kontroliše armiju hiljada lažnih profila na Tviteru, Linkedinu, Fejsbuku, Telegramu, Džimejlu, Instagramu i Jutjubu. Neki avatari čak imaju naloge Amazona sa kreditnim karticama, bitkoin novčanike i Erbenbi (Airbnb) naloge.

Tokom tajno snimljenih sastanaka, koji su se odvijali u periodu od šest meseci, Hanan i njegov tim govorili su o tome kako mogu da prikupe obaveštajne podatke o političkim rivalima, uključujući korišćenje tehnika hakovanja za pristup gmail i Telegram nalozima.

Na tim sastancima bila su tri novinara – Gur Megido (Marker), Frederik Metezo (Radio Frans) i Omer Benjakob (Harec).

Konzorcijum novinara koji je istraživao slučaj "Tima Horhe" uključuje novinare iz 30 medija, među kojima su francuski Mond, nemački Špigel i španski Pais.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike