G7: Razmatramo ograničenje cene ruske nafte; 4,5 milijarde za borbu protiv gladi

Na ovogodišnjem samitu G7, koji se održava u dvorcu u Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj, dominantna tema bio je rat u Ukrajini i ekonomske posledice tog sukoba.

Rojters, koji je imao uvid u zajedničko saopštenje lidera G7, prenosi da će grupa najrazvijenijih država razmotriti ograničenje cena kako bi sprečili Moskvu da profitira od rata u Ukrajini, zbog kojeg su povećane cene energenata.

Izvor iz američke administracije rekao je Rojtersu da bi ograničenje cene nafte koju bi druge zemlje plaćale Rusiji "ograničile resurse koji su Putinu potrebni za vođenje rata i povećale stabilnost i sigurnost na svetskom tržištu nafte".

Dogovoreno je i da se uvede zabrana na uvoz ruskog zlata kao deo pooštravanja sankcija Moskvi, naveo je jedan zvaničnik EU. 

Osim toga, lideri G7 su odlučili da se bore protiv gladi na svetskom nivou za šta će izdvojiti četiri i po milijarde dolara.

Polovinu tog novca će izdvojiti SAD, naveo je viši američki zvaničnik, a novac će otići na borbu protiv gladi u 47 zemalja.

U saopštenju se navodi da su lideri G7 posvećeni stvaranju "klimatskog kluba" kako bi učvrstili saradnju u oblasti klimatskih promena.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike