Francuski premijer se sastaje s delegacijom Žutih prsluka uoči protesta

Članovi francuskog protestnog pokreta „Žuti prsluci“ sastaće se večeras s francuskim premijerom Eduarom Filipom, rekao je portparol Vlade uoči sutrašnjih antivladinih protesta koji bi, kako strahuju vlasti, mogli da postanu nasilni.

Portparol Vlade Benžamen Grivo rekao je da će premijer Filip saslušati „pitanja“ demonstranata i njihove „zahteve“.

„Naša poruka je da ih slušamo“, rekao je Grivo.

Benžamen Koši, član pokreta „Žuti prsluci“ potvrdio je za televiziju BFM da će on i drugi članovi pokreta biti na sastanku.

Prošle nedelje planiran sastanak između Filipa i predstavnika pokreta propao je zbog pretnji nekih demonstranata i kada je odbijen zahtev da se pregovori prenose uživo.

Francuske vlasti predvidele su za sutra opsežne bezbednosne mere u Parizu i širom zemlje u nastojanju da spreče izbijanje nasilja tokom protesta.

Pored 8.000 policajaca koji će biti raspoređeni u Parizu, identifikovano je još 14 sektora koji se smatraju visoko rizičnim i iz kojih će biti uklonjene razne pokretne stvari kao što su ukrasne žardinjere, gelenderi, ili građevinske mašine na gradilištima, a obezbeđuju se i izlozi. U visokorizične sektore ubraja se i Šanzelize gde su prošle nedelje bili veliki okršaji demonstranata i policije, a oštećena je i išarana Trijumfalna kapija.

U celoj zemlji biće mobilisano 89.000 policajaca, u odnosu na 65.000 koliko ih je bilo prošlog vikenda kada je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 je privedeno u najgorim uličnim neredima viđenim u zemlji u više decenija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike