Fotograf Goran Tomašević za RTS: Sad imam i Pulicera

Goran Tomašević u izjavi za RTS kaže da je i sama kandidatura za Pulicera velika privilegija, kao i da je on za tu nagradu bio nominovan i 2014. godine za fotografije iz Damaska.

Ove godine je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa.

"To je serija fotografija o kriminalnim bandama koja je napravljena u gradu San Pedro Sula koji je prvi po stopi ubistava u svetu", naveo je Tomašević.

Istakao je da je dva puta boravio u Hondurasu, kao i da je serija fotografija, među kojima je i nagrađana, napravljena tokom drugog boravka.

Dodao je da su mu dozvolili da fotografiše u zatvorima u toj državi.

"Dve glavne kriminalne bande u toj oblasti su me pustile da fotografišem", istakao je Tomašević.

Objasnio je da je do sada uglavnom fotografisao u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, kao i da je sada prvi put to činio u Latinskoj Americi.

"Veliki izazov je bio da napravim priču na novom terenu", naglasio je Tomašević.

Pulicerova nagrada je Rojtersovom timu pripala za seriju fotografija na kojima je prikazan migrantski talas iz zemalja srednje i južne Amerike ka SAD.

Goran Tomašević je rođen 1969. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u listu Politika. Za agenciju Rojters radi od 1996. godine.

Više od 20 godina fotoaparatom beleži sukobe širom sveta – sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja.

Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je četiri puta. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu.

Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike