Fon der Lajen zabrinuta zbog predloga za drastično smanjenje budžeta EU

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da je „zabrinuta“ zbog predviđenih drastičnih smanjenja u budućem višegodišnjem budžetu Unije, od 2021-2027, koji će između ostalog pogoditi odbranu.

„Zabrinuta sam zbog drastičnih rezova koji su predloženi“, rekla je ona danas na konferenciji za novinare u Briselu navodeći kao sektore koji mogu biti pogođeni, Fronteks, odbranu, digitalnu agendu i napori za uvođenje zelene ekonomije.

Predlog budžeta napravilo je aktuelno finsko predsedništvo EU i rezultat je kompromisa koji odražava razlike između zemalja članica Unije. Ta tema će biti u centru razgovora na samitu EU 12. i 13. decembra.

Fon der Lajen je rekla da finski predlog pokazuje koliko su teški pregovori o višegodišnjem finansijskom okviru.

Pregovore treba da dovrši novi predsednik Eropske komisije Šarl Mišel sa cijem da se postigne sporazum početkom iduće godine, rekla je fon der Lajen.

Govoreći o odbrani ona je rekla da predložena finansijska sredstva u finskom predlogu nisu dovoljno visoka i dodala da Evropa treba da investira.

Finska kao predsedavajuća Evropskog saveta, predložila je da se doprinosi zemalja članica fiksiraju na 1,07 odsto bruto nacionalnog dohotka za budući višegodišnji budžet.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike