Fon der Lajen pred Evropskim parlamentom

Nemica Ursula fon der Lajen, kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije, danas se predstavila pred Evropskim parlamentom koji treba da odobri njenu kandidaturu na čelu Komisije.

Govoreći o Bregzitu rekla je da je spremna da pruži više vremena Velikoj Britaniji za izlazak iz EU, koji je bio prvobitno predviđen za 29. mart ove godine i odložen do 31. oktobra. 

„Ako je Velikoj Britaniji potrebno više vremena ja se slažem da joj damo više vremena, Bregzit bez sporazuma bio bi katastrofalan“, rekla je Fon der Lajen koja treba da postane prva žena na čelu izvršnog tela EU. 

Da bi nasledila Luksemburžanina Žan-Klod Junkera 1. novembra, Fon der Lajen, bliska saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel i članica Merkelkine konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), treba da uveri evropske poslanike, koji su dosta nezadovoljni načinom na koji je ona nominovana. 

Potrebno je da dobije apsolutnu većinu u Parlamentu, odnosno najmanje 374 glasova (a ne 376 imajući u vidu odsustvo katalonskih poslanika). Međutim u ovom trenutku nije sigurno da će skupiti  tu podršku. Nju su vođe EU odredile 2. jula na evropskom samitu koji je izuzetno trajao tri dana, i izazvali iznenađenje odbacujući kandidate koje su predložili evroposlanici.

Da bi njena nominacija bila potvrđena u Evropskom parlamentu Fon der Lajen, trenutna nemačka ministarka odbrane, treba da prikupi glasove tri velike grupe, njene grupe EPP, od 182 poslanika, socijalista od 154 poslanika i liberalno centrističke grupa Obnovimo Evropu od 108 poslanika.

Ona je danas počela sa razgovorima iza zatvorenih vrata sa socijaldemokratama, koji su posle toga najavili da će odluku o podršci objaviti iduće nedelje. 

Uprkos velikim rezervama prema njoj, više njenih sunarodnika iz Socijaldemokratske partije (SPD) ukupno njih 16 u grupi socijaldemokrata u Evroppskom parlamentu, partneru u Merkelkinoj vladi, su rekli da će veći deo grupe glasati za nju.

„Bila je nejasna i nije želela da se angažuje“, rekao je jedan učesnik za Frans pres ali je procenio ipak da će 60 odsto glasati za nju a 40 odsto protiv.

Fon der Lajen je zatim odgovarala na pitanja grupe Obnovimo Evropu, gde se nalaze poslanici partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, razgovor je bio prenošen preko interneta kao i njen razgovor sa Zelenim, grupe od 74 poslanika, koji je usledio.

Govereći većinu vremena engleski, ali ponekad i nemački i francuski Fon der Lajen je rekla da želi da formira prvu Evropsku komisiju potpuno ravnopravnu sa istim brojem žena i muškaraca. To ne zavisi međutim samo od nje zato što zemlje članice same predlažu svoje evropske komesare.

Pred auditorijumom većinom njoj naklonjenom ona je obećala poslanicima liberalima centristima da će Dankinja Margarete Vestager, koja je bila njihov kandidat za Evropsku komisiju, biti jedna od njenih podpredsednica. 

O vrlo osetljivom pitanju imigracije ona se založila za brzo jačanje evropske agencije za zaštituz granica Fronteks.

O drugom velikom pitanju u izbornoj kampanji za Evropski parlament ekologiji ona je izrazila nadu da Evropa postane prvi neutralni kontinent za ugljen dioksid 2050. godine. 

Tokom razgovora sa Zelenim Fon der Lajen je bila suočena sa dosta oštrijim pitanjima. Njeno izlaganje ih nije uverilo i rekli su da će glasati protiv nje.

„Nismo čuli ni jedan konkretan predlog, bilo o stanju prava ili o klimi. Izabrani smo na mandatu promena i ne vidimo kako će promena biti moguća sa ovom kandidatkinjom“, rekla je kopredsedavajučća Zelenih Nemica Ska Keler.

Za sada je glasanje u Evropskom parlamentu u Strazburu o njenoj kandidaturi predviđeno za idući utorak ili sredu. Nije isključeno da će ona hteti da odloži to glasanje za septembar ako proceni da će joj biti potrebno više vremena da ubedi evroposlanike, prenosi Frans pres. 

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike