Fon der Lajen: Moj cilj je ujedinjenje i jačanje Evrope

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će glasati o njenoj kandidaturi, Ursula fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na "klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine".

"Najveća odgovornost, ali i mogućnost za Evropu su klimatske promene", rekla je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je najavila Zeleni sporazum za Evropu već u prvih 100 dana svog mandata i obećala značajno povećanje finansiranja tog cilja.

Osvrnula se i na jačanje ekonomije u EU i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima EU.

"Predložiću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljano iza sebe i nudimo perspejtivu", kazala Fon der Lajen.

Fon der Lajenova je naglasila neophodnost jačanja malih i srednjih preduzeća, fer poreze i založila se za to da "ekonomija služi ljudima", a ne obratno.

"Zalagaću se za socijalnu pravdu, obezbediti da se rad isplati i da svako ko radi puno radno vreme može da živi pristojan život", poručila je Ursula fon der Lajen u Strazburu.

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao usled ekonomskih turbulencija i obećala da će raditi u cilju većih mogućnosti zapošljavnja mladih i utrostručiti budžet za Erasmus.

Rodna ravnopravnost, vladavina prava i spoljna politika 

Poseban deo govora Ursula fon der Lajen je posvetila ženama i rodnoj ravnopravnosti.

"Mi predstavljamo polovinu populacije i želimo ravnopravno učešće", kaže Fon der Lajenova.

Obećala je da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Evropske komisije, uspostaviti punu rodnu ravnopravnost u toj instituciji.

Ursula fon der Lajen, koja je nemačka ministarka odbrane, posebno se osvrnula na pitanja vladavine prava, Bregzit i spoljnu politku EU.

"Vladavina prava je najbolji instrument za zaštitu slobode u EU. Nema kompromisa u poštovanju vladavine prava i nikad ga neće biti", poručila je ona, dobivši veliki aplauz poslanika u Evropskom parlametu.

Založila se za bržu i efikasniju spoljnu politiku EU i u tom cilju predložila usvajanje odluka kvalifikovanom većinom među zemljama članicama, što je dočekano apluzom evroparlamenatraca.

"Živela Evropa" na tri jezika 

Govoreći o Bregzitu, kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske komisije kaže da je spremna da prihvati dalje odlaganje datuma izlaska Velike Britanije, ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga.

U oblasti migracija Fon der Lajen je podsetila na zakonsku i moralnu obavezu spasavanja života i pozvala na "empatiju i odlučnu akciju" kada su u pitanju politika azila, zaštita granica i borba protiv organizovanog kriminala.

Govor pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu Ursula fon der Lajen završila je porukom "Živela Evropa", koju je izgovorila na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lajen predviđeno je za 18 časova.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike