Evropski zvaničnici čestitali novoizabranoj predsednici EK

Sadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, visoka predstavnica EU Federika Mogerini kao i komsar za proširenje Johanes Han čestitali su danas Ursuli fon der Lajen na izboru za predsednicu Evropske komisije.

„Čestitke Ursuli fon der Lajen. Konačno je došla prva žena na čelo Evropske komisije. Taj posao je ogromna odgovornost i izazov. Siguran sam da ćeš biti sjajna predsednica. Dobrodošla kući“, napisao je na svom Tviter nalogu Žan-Klod Junker koga će ona zameniti u novembru.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han joj je čestitao naglašavajući njenu ambicioznu agendu i to što je potvrdila evropsku perspektivu za Zapadni Balkan.

„Posebno sam srećan zbog njenog naglašavanja da EU treba da postane jači globalni igrač, uključujući i potvrdu evropske perspektive za Zapadni Balkan,“ napisao je Han na Tviteru.

On je ukazao da je agenda koju je ona danas predstavila u Evropskom parlamentu ambiciozna i da uključuje sve „ključne prioritete za izgradnju ujedinjene i jače Evropske unije koja može da se suoči sa sadašnjim i budućim izazovima“.

Ursula fon der Lajen je u svom izlaganju pred evroposlanicima danas između ostalog rekla da želi da potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da vidi važnu ulogu u nastavku reformskog procesa širom tog regiona.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je odmah u parlamentu lično čestitalanovoizabranoj predsednici Evropske komisije

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike