Evropski parlament zabrinut zbog prava građana posle Bregzita

Evropski parlament danas je izrazio zabrinutost za poštovanje ljudskih prava posle Bregzita, posebno kada je reč o evropskim državljanima koji žive u Velikoj Britaniji.

U rezoluciji izglasanoj sa velikom većinom ( 610 glasova za, 29 protiv i 68 uzdržanih) evroposlanici su izrazili zabrinutost zbog zahteva za stalni boravak podnetih u Velikoj Britaniji.

Britanija treba da izađe iz EU 31. januara, posle čega sledi period tranzicije do kraja godine tokom koga će se primenjivati evropski zakoni.

Evropski parlament je naveo da je veliki broj evropskih državljana koji su zatražili status stalnog boravka u Velikoj Britaniji dobilo privremeni boravak, i da taj stav britanske uprave stvara nesigurnost i nepotrebnu brigu među tim građanima.

Osuđuje se nedostatak sredstava za pomoć osobama uključenim u tu proceduru.

Evroposlanici takođe traže od britanske vlade da razjasni kako se dobija stalni boravak za građane EU koji se nalaze u Severnoj Irskoj i koji nisu tražili britansko državljanstvo prema sporazumu iz Belfasta.

Jedan veliki deo sporazuma o razlazu između Velike Britanije i EU odnosi se na prava građana direktno pogođenih Bregzitom, a to je 3,2 miliona evropskih državaljana u Velikoj Britaniji i 1,2 miliona Britanaca u ostatku EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla juče uoči glasanja o rezoluciji da je oko 2,5 miliona evropskih građana koji žive u Velikoj Britaniji već zatražilo boravak. Ona je rekla da je većina dobila dokaz o pravu da ostanu, i izrazila zabrinutost zbog onih kojima je rečeno da je potrebno da donesu dodatna opravdanja, iako su živeli u zemlji 40 godina i više.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je juče da će Evropska komisija posebno obratiti pažnju na administrativne prepreke za evropske građane koji žive u Velikoj Britaniji. On i Fon der Lajen založili su se za uspostavljanje nezavisnog tela da nadgleda ta pitanja.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike